پرسش: افرادی که در مقایسه با دیگران احساس گرمای بیشتری میکنند باید از خوردن چه موادغذایی اجتناب کنند و به خوردن چه موادغذایی روی بیاورند؟
پاسخ دکتر سیدضیاالدین مظهری، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران:
گرما عاملی برای کاهش اشتها نسبت به غذاهای سرشار از نمک، چربی و گوشت است. در این شرایط غذاهایی که منبع گیاهی دارند، بسیار مفید هستند و میتوان از تلفیق حبوبات و غلات، ماست و خیار به همراه سبزیهای معطر و... به جای گوشت، مرغ و ماهی سرخکرده استفاده کرد.
همچنین نوشابههای گازدار و آبمیوهها به دلیل افزایش اسمولاریته و تعریق توصیه نمیشوند. به جای این نوشیدنیها میتوان یک لیوان آب خنک که مقداری آب لیمو به آن اضافه شده است، نوشید. افرادی که علاقه زیادی به مصرف نوشیدنی دارند، میتوانند شربت آبلیموی بسیار کم شیرین بخورند. مخلوط خیار رنده شده با کمی آب لیمو هم عطش را برطرف میکند و قسمتی از نیاز بدن به مواد مغذی را که در اثر تعریق از دست رفته است، جایگزین میکند.
در ضمن، از نوشیدن آب و نوشیدنیهای بسیار سرد که یخ در آن ریخته شده است، خودداری کنید زیرا نه تنها عطش برطرف نمیکند بلکه آن را تشدید هم خواهد کرد. بهطور کلی، افرادی که گرمایی هستند، باید خوردن موادغذایی بسیار شیرین یا غذاهایی که در طب سنتی مزاجشان گرم است، کاهش دهند. از جمله این مواد میتوان به خرما، عسل، حلوا و سایر شیرینیها اشاره کرد. انگور نیز به دلیل داشتن قند میتواند باعث تحریک پانکراس و ترشح انسولین شود.
وقتی انسولین ترشح میشود، تمام درشتمغذیها را به داخل سلول میراند و باعث گرسنگی کاذب میشود. در نتیجه فرد میل بیشتری به شیرینی پیدا میکند. شیرینی فراوان هم باعث عطش زیاد، گرگرفتگی و ایجاد یک چرخه معیوب میشود.